Drie dingen die je NIET moet doen als (startende) freelancer

Freelancer. Je bent het natuurlijk niet voor niks. Iedereen heeft zijn/haar eigen afwegingen om het te zijn, maar de rode draad is in elk geval dat je houdt van je vrijheid. Dat je ondernemend bent ingesteld, en niet bang bent voor onzekerheid. Anders was je namelijk wel in loondienst gebleven! 

Je hebt waarschijnlijk zelf ook al wel gemerkt (als je net start als freelancer dan ga je dit ook merken) dat iedereen een eigen idee heeft over hoe je het beste jezelf in de markt kunt zetten en hoe je alles moet ‘inrichten’ (administratie, etc.). En iedereen wil wat aan je verdienen. Logisch, en helemaal niks mis mee, maar het is uiteindelijk aan jou om te bepalen wat je wel en wat je niet doet. Vanuit Mooring IT Professionals spreken wij natuurlijk erg veel freelancers. En we komen dan ook de meest creatieve constructies tegen. Vaak goedbedoelde en weloverwogen, maar soms ook keuzes die met de kennis van nu niet meer gemaakt zouden worden. 

Als we deze verhalen bundelen en kijken naar de rode draad, dan kunnen we je in elk geval behoeden voor de volgende drie punten:

1. Doe niet alles zelf

Jij bent een professional. Iemand die weet wat ‘ie doet. Daar hoort ook bij dat je weet wat je vooral niet moet doen! Je kunt niet overal goed in zijn, en je hebt maar een beperkt aantal uren per week om te verdelen. Om er maar een cliché in te gooien: ½ x ½ = ¼ focus. En dus niet 1. Bedenk dus niet alleen waar je goed in bent, maar ook waar je minder goed in bent. Houd je bijvoorbeeld minder van sales en open je niet zo makkelijk onbekende deuren? Zorg er dan voor dat je op zoek gaat naar iemand die je hier bij kan helpen. Hetzelfde geldt voor je administratie. Waarom zou je, je tijd verdoen met belastingregels, als je voor diezelfde tijd declarabel had kunnen zijn bij je klant (en die extra omzet is waarschijnlijk meer dan de kosten die je voor je boekhouder maakt)?

2. Ben je zelfstandig, of lijkt dat maar zo?

Er zijn verschillende constructies waarbij je wel de risico’s draagt, maar niet de bijbehorende vrijheden en verdiensten terug ziet. Je bent ze waarschijnlijk al wel eens tegengekomen. Een voorbeeld is een midlance constructie. Het balanceert ergens tussen ondernemen en in loondienst zijn in, en velen zijn erg tevreden met zo’n constructie. Maar bedenk je wel dat als je voldoende ervaring hebt om in zo’n constructie te werken, de kans 99% is dat je ook als freelancer zou kunnen werken. Al helemaal als je de volgende en laatste valkuil voorkomt:  

3. Wees niet zo bescheiden

Je hoofd boven het maaiveld uitsteken. Dat doen we in Nederland niet zo snel. En waar ik vandaan kom, Friesland, al helemaal niet. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Dat klopt, maar het moet ook geen valse bescheidenheid worden. En al helemaal niet als je besluit te ondernemen. Jij bént je merk! Dus benader jezelf ook zo. Hoe wil jij opvallen, hoe wil jij dat mensen aan je denken, en wanneer? Natuurlijk moet je wel authentiek blijven. En als dat betekent dat je jezelf liever wat bescheiden opstelt: prima. Maar dan geldt nog steeds dat je wel stelling kunt innemen. Je bent een professional, steek dat dus ook niet onder stoelen of banken. Dat komt je marktwaarde, netwerk, en het realiseren van je ambities ten goede! 

Hoe kijk jij tegen bovenstaande aan? Ik hoor graag je zienswijze en ervaringen uit de praktijk. Stuur me vooral een app op 0641837046, altijd leuk om in contact te komen. 

Jasper Alkema
Eigenaar Mooring IT Professionals